Smartphone , aplicatii , aici se duce o lupta acerba de informatii

Conform unor studii, in tara noastra sunt aproximativ 5 milioane de smartphone-uri,cam 33-34% folosesc sistemul android, ceea ce a dus la cresterea foarte mare de conturi de GOOGLE Play. Insa ceea ce nu stim cu totii este ca in spatele acestei posibilitati de descarcare a aplicatiilor free, se duce o lupta acerba in colectarea de informatii cu caracter personal. Cum ar fi acces total la memoria telefonului, la mail, la retea, adica cam tot ceea ce este pe telefonul tau.

Cele mai multe victime sunt tinerii, doarece acestia sunt cei care descarca in continuu, si ii fac fericiti pe dezvoltatori, care ulterior scot bani frumosi din vanzarea acestor date cu caracter personal.

 

Aproape 13% din cele mai populare jocuri de Android contin reclame agresive care pot trimite numarul de telefon al utilizatorilor catre terti, releva un studiu realizat de Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus, pe 130.000 de aplicatii.

Desi publicitatea este prin definitie inofensiva, reclamele agresive pot fi folosite pentru a colecta cantitati uriase de date personale ce sunt vandute sau distribuite ulterior companiilor de publicitate sau altor entitati, fara a informa utilizatorul in mod explicit cu privire la acest lucru.

Este cazul jocului Speed Parking 3D, pe locul 35 in Google Play in topul celor mai descarcate aplicatii gratuite in Romania, cu peste 4 milioane de utilizatori activi. Aplicatia solicita diverse informatii de care poate sau poate sa nu aiba nevoie pentru functionare, printre care si numarul de telefon. Potrivit descrierii din Google Play, ’’aplicatia determina numarul de telefon si ID-ul de gadget, daca un apel este activ, precum si numarul de la distanta conectat printr-un apel’’.

Aceasta functie a jocului il expune nu doar pe utilizator, dar si pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbeste la telefon. In plus, programul ii inregistreaza si adresa de email.

(Sustin cei de la Bitdefender Romania)

 

Asa ca ,inainte de un download de aplicatii, treceti in revista si rubrica de permisiuni.

Te-ar putea interesa si

Distribuie acest articol

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *